accuraad.nl

Wij ondersteunen met goede raad en info

Expoxy, wat is het en wat kan ik ermee?

Wellicht heb je iemand weleens gehoord over epoxy. Het is begrijpelijk dat je niet helemaal duidelijk is wat je kunt met epoxy en wat het eigenlijk is. Wanneer je wel weet wat je allemaal kunt met epoxy gaat er een wereld voor je open. Daarom word je in dit blog uitgelegd wat epoxy is en wat je er allemaal mee kan.

Wat is Epoxy?

Epoxy is een chemische kunsthars. Deze kunsthars bestaat uit twee elementen. Door deze twee elementen met elkaar te laten mengen ontstaat er een chemische reactie en laat je de vloeistoffen uitharden. Uit de chemische reactie tussen de twee elementen bestaat epoxy hars. Het verschil van epoxy hars met verschillende andere harssoorten is dat het andere eigenschappen heeft op het gebied van hechting en weerstand tegen andere stoffen. Epoxy hecht ongeveer op alles. Van metaal tot aluminium en van hout tot polyester. Maar ook beton en steen. Een van de dingen waar epoxy niet op hecht is polyethyleen. Van deze stof zijn bijvoorbeeld vuilniszakken gemaakt.

Wat kan je ermee?

Leuk die uitleg over epoxy, maar waar ga ik het voor gebruiken? Een goed voorbeeld waarbij je epoxy resin gebruikt, is de bescherming van hout, beton of metaal. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om het hout van je boot te beschermen. Je brengt de epoxy eigenlijk op dezelfde manier aan als verf. Je kunt het aanbrengen met een roller of een kwast. Maar ook voor de vloer bestaat er geschikte epoxy vloercoating.

Een andere manier om epoxy te gebruiken is als lijm. Door katoen of aerosil toe te voegen aan de epoxy ontstaat er epoxylijm. Als je onderdelen hebt die je aan elkaar wilt lijmen met epoxy is het eerste aan te raden om de onderdelen in te smeren met epoxy. Daarna kun je de onderdelen met de epoxylijm aan elkaar lijmen.

Nog een manier om epoxy te gebruiken, is het gieten ervan. Wanneer je het gebruikt om te gieten, wordt het ook wel giethars genoemd. Het verschil tussen epoxy en giethars is de laagdikte waarin je giet. Voorbeelden van wanneer je giethars gebruikt: ingieten van sieraden, elektronica en kleine objecten. Giethars kopen kun je bij verschillende specialisten in epoxy.

Je bent wat bekender met epoxy en waar je het allemaal voor gebruikt. Het blijft misschien een ingewikkeld onderwerp. Goed om te weten is dat je het altijd moet gebruiken wanneer je handschoenen draagt. Daarnaast is het verstandig om altijd een lange broek en lange mouwen te dragen wanneer je met epoxy aan de slag gaat. Het blijft gevaarlijk spul, dus ga er voorzicht mee om.