accuraad.nl

Wij ondersteunen met goede raad en info

Haal je reisprik!

Je gaat op reis! Wat gaaf! Alles is ingepakt, de familie is ingelicht van je afwezigheid, de kat is naar het tehuis gebracht en de oma naar de kennel, én je reisgenoten weten ook van alle overeenkomsten af. Nu rest je echter nog één ding; heb je je reisprik al? Je vaccinaties Kenia, als dat is waar je heen gaat? Nee, hé? Lees snel mee!

Reisvaccinatie 101 

Begrijp me niet verkeerd; ga vooral op reis. Of je nu voor werk, voor ontspanning/vakantie of voor een mengelmoes van allerlei dingen reist, de wereld zien en even uit je eigen omgeving stappen is heel goed voor de mentale (en vaak ook fysieke) gezondheid. Iedereen gaat ook weer anders op vakantie en wil andere dingen zien, maar wat er bij reizen dus wél vaak komt kijken—en met iets als een pandemie helaas steeds vaker—is de reisprik. Soms wel reisprikken! Je moet zorgen, zowel voor de veiligheid van de inwoners van het land/de landen waar je naartoe reist, jezelf, je reisgenoten én de inwoners van je thuisland, dat je goed bent ingeënt tegen de potentiële ziektes die je ergens kan oplopen; ziektes waar jouw lichaam hoogstwaarschijnlijk minder goed tegen bestand is. Gelukkig is het halen van je benodigde reisprikken ook weer niet heel spannend—je moet gewoon even je research doen en er even bij stilstaan. Maar geloof me, zonder kom je vaak het land niet eens uit, of in!

Simulatieprik

Laten we het proces voor het gemak even doorlopen, zodat jij op je gemak en met niet zoveel twijfels in je koppie je reis kan maken. We pakken Kenia even als voorbeeld, maar er zijn zat websites waar je erachter kan komen of en welke vaccinaties je nodig hebt mocht je naar een bepaald land willen reizen. Mocht je naar Kenia gaan, heb je de volgende vaccinaties absoluut nodig: gele koorts, DTP en Hepatitis A. Verder zijn een aantal vaccinaties niet verplicht (zoals die voor BMR, Hepatitis B en tuberculose) en is het aan te raden om malariapillen mee te nemen, maar die zijn persoonsgebonden. Hoe komt het nu dat je voor een reis naar een ver land vaak vaccinaties nodig hebt? Veel landen zoals Kenia hebben een rijke natuur met veel exotische dieren, planten én dus ook ziektes—ziektes die onze lichamen niet gewend zijn. Waar we nog nooit meer om hebben hoeven gaan. Gelukkig kan je, zodra je deze informatie hebt, via de huisarts of de overheid een afspraak maken voor je vaccinaties. Dat is allemaal zo spannend niet. 

 

Wees dus geen sukkel en haal je prikken, en fijne reis!